zegt ze tegen mij, “geen fruit en ook geen groente”. Ik kijk haar even verbaasd aan, er is zoveel keus. Er zijn zoveel verschillende soorten groenten en fruit. We praten verder over wat precies, gaat het om de structuur, wat vrienden wel of niet eten, de geur ervan, de vorm. Dat maakt allemaal niet uit, het is de smaak. Wel noemt ze een paar soorten fruit op waarvan de smaak het ‘minst erg’ is. Laten we daar mee beginnen: hoe maken we dat leuker?
Kaneel en suiker op je appel, de banaan door de yoghurt heen en peer in chocolade dopen. Maak het gezelliger door het ook goed te laten klinken: snoep tomaatjes, courgette koekjes. We kunnen samen bakken, samen gaan koken. Proef jij voor?
Dat klinkt wel goed!
Andere aanpak is om te bespreken waarvoor het goed is om fruit te eten. Als het kan aansluiten bij interesses van het kind: je krijgt er glanzende haren van; je kan beter opletten in de klas; je krijgt er een mooie huid van; huiswerk maken gaat beter, omdat je er goed van kunt nadenken; je hebt een betere weerstand (ik ben steeds verkouden! – groente en fruit kunnen je goed helpen!); …..
Wat vooral belangrijk is, is om de druk van ‘gezond’ er wat af te halen, het moeten eten. Hoe harder de ouder JA zegt hoe harder het kind NEE zegt. Het is een interessant middel voor kinderen om de ouder(s) mee te frustreren. Zo ontstaat er steeds meer spanning omtrent eten en wordt het steeds moeilijker. Probeer voor jezelf de rust te bewaren en kijk hoe je gezellig samen kunt eten. Meestal komt het dan vanzelf!
Misschien heb je na het lezen toch nog vragen; bijvoorbeeld over jouw aanpak thuis, over de reacties van je kind of het gedrag van je kind. Soms reageert je kind alsnog op een manier die je echt niet begrijpt, maar wel graag wil begrijpen. Ik wil je daar graag bij helpen. Boek een gratis adviesgesprek met mij via www.bureaugoal.nl