Jong gezien, oud gedaan
Mijn moeder werkte als fysiotherapeut in het voortgezet speciaal onderwijs. Aangezien dit in een andere regio was, liepen de vakanties vaak langs elkaar op. Hierdoor kon ik in mijn vakantie mee naar de school waar zij werkte.
Ik keek mijn ogen uit; zoveel verschillende rolstoelen, docenten die een blind kind een schilderij lieten maken, muziek instrumenten bespeelden met een deels verlamd kind, gymles gaven aan kinderen die spastisch zijn.
Wat kan wel?
Niet wat je doet, maar hoe je doet
Kortom, door deze ervaringen kon het niet anders dan dat ik verder wilde werken met kinderen, jongeren en hun gezin.
Tijdens de opleiding tot orthopedagoog was ik zoekende naar de insteek die ik had ervaren op de VSO school, niet vanuit het probleem kijken, maar vanuit de mogelijkheden van het kind en het gezin samen op zoek naar de oplossing. De evidence-based methode “IMRO”(Interactie Methodiek Relationele Ontwikkeling), kortweg: beweging-als-houvast, is gebaseerd op deze denkwijze. Wil je zelf direct oefenen met deze methodiek? In mijn E-book neem ik je stapsgewijs mee in onderdelen van IMRO beweging-als-houvast. Download het E-book hier
Wat mij typeert:
Beweging-als-houvast, methodiek waarbij je vanuit het onbewuste werkt aan wat (nog) moeilijk is. Via bewegen en ervaren i.p.v. praten ondersteunen in het zoeken naar andere, bij het kind en gezin passende, oplossingen.
Ondersteuning in de veilige en vertrouwde omgeving van het kind, en de omgeving waar de problemen zich voordoen, zodat we direct kunnen oefenen in de situatie.
Denken in oplossingen, wat lukt wel maakt de ondersteuning laagdrempelig en geeft direct een positieve draai. Behandeling wordt niet als zodanig door het kind, ouders en omgeving ervaren.
Snel kunnen schakelen – behandeling, gezinsondersteuning, (psychodiagnostisch) onderzoek, individuele therapie, al deze vormen beheers ik. Start van hulp binnen een week.
Ook tussendoor, gedurende de week, kun je vragen stellen via mail/app/bellen. Samen kijken we wat wel goed ging in de situatie en hoe sommige dingen anders aangepakt kunnen worden. Met de antwoorden kun je direct aan de slag.
Gemiddelde score van 8,9 op cliënttevredenheidsvragenlijst.
Ik geloof dat elke ouder het beste wil en probeert te doen voor zijn kind. Elke ouder handelt vanuit zijn beste weten en kunnen om zijn of haar kind op te laten groeien tot een gezonde en gelukkige volwassene.
Helaas lukt dit niet altijd door de combinatie van je eigen verleden, karaktertrekken van je kind, dagelijkse beslommeringen en een omgeving die aan je trekt.
Dat is jammer, want hierdoor verdwijnen goede intenties langzaam, raken ouders sneller gestrest en ontstaat er druk op het gezinsleven, waardoor relaties onderling onder druk komen te staan.
Daarom ondersteun ik zowel het kind als het gezin door hen passende handvatten te geven om de lastige situaties die zij tegenkomen goed aan te pakken, zodat er een fijn, gebalanceerd en prettig thuis ontstaat voor elk kind en elk gezin.
Over mij persoonlijk:
In mijn vrije tijd ga ik graag naar buiten, uitwaaien, wandelen of fietsen met de neus in de wind. Ik houd van lezen, lekker wegdromen bij een goed geschreven fictie boek (zoals van Lydia Rood, Susan Smit, Paulien Cornelisse). Of gewoon even onderuitgezakt op de bank een tijdschrift lezen. Koken vind ik leuk om te doen, ik ben dol op warm eten. Nu probeer ik steeds nieuwe gerechten uit van Jamie Oliver, die mislukken meestal niet!
Ook oefen ik om van mijn angst voor kippen af te komen. We hebben een stel in de tuin scharrelen, de kleine vindt het fantastisch en is helemaal niet bang. Ik probeer stapje voor stapje dichterbij te komen, zodat ik er straks eentje durf op te pakken als een heldhaftige moeder, zodat onze kleine dan een kip kan aaien. Nu duiken ze steeds weg als hij zijn handje uitsteekt om ze te aaien.