Spiegeltje, spiegeltje aan de wand ….

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand ….

Als ik uit de douche stap, kijk ik bijna automatisch in de spiegel. ‘O, wat een wallen onder mijn ogen; een paar pukkeltjes op mijn bovenbenen en de zwangerschapsstrepen zijn ook goed zichtbaar’. Direct gaat het over alles wat ik niet mooi vind. Nu gebruik ik niet zoveel make-up, maar hoorde ik pas wel van iemand dat haar dochter (van 3 jaar) haar vroeg of ze zich aan het mooimaken was. Ad rem had ze geantwoord: ‘Ik ben al mooi, ik versier mezelf’. Goed om te zeggen, maar eigenlijk is het een dubbele moraal. Je wil zelf mooi, jong, fris en fit eruit zien, maar tegelijkertijd je kinderen proberen mee te geven dat ze mooi en goed zijn zoals ze zijn. Je kan herhalend aangeven dat je kind mooi is, maar voorleven is het meest krachtig. Jezelf mooi VINDEN en daarbij niet klagen over je eigen uiterlijk.

Vanuit de (social) media komen wel de mooiste lijven steeds naar voren, vaak opgepoetst, maar nog vaker in elk geval in de make-up, bij de stylist of de (dagelijkse) kapper geweest. Het is logisch dat we ons proberen te spiegelen aan deze lijven, maar niet helemaal eerlijk ten opzichte van jezelf en je kind(eren). Wat kunnen we doen om kinderen zich prettig in hun lijf te laten voelen, en hoe worden ze minder vatbaar voor de mening van de media?
Vanuit onderzoek blijkt dat zowel jongens als meisjes van 3/4 jaar zich gaan vergelijken met de Disney prinsen en prinsessen. Dit is vaak de eerste blootstelling aan het dunne en/of gespierde schoonheidsideaal. Minder naar deze ideaalbeelden kijken, en meer naar ‘gewone’ verhoudingen kijken (zoals Pippi Langkous, Buurman en Buurman of Knofje).
Jezelf mooi vinden, zoals hierboven staat is erg krachtig > lach naar je spiegelbeeld, zeg af en toe dat je blij bent met je lijf – voor alles wat het kan en doet. Probeer niet te mopperen over je uiterlijk, je kind(eren) krijgen dat gemakkelijk mee en zullen denken dat het blijkbaar belangrijk is, mamma/pappa heeft het er steeds over. In plaats hiervan kun je ook het accent proberen te leggen op je innerlijk. Ik lees dit boek, omdat ik hier meer over wil leren. Ik mediteer, om rustiger te kunnen reageren.
Zo word je wijzer, en dat is stiekem eigenlijk wel een mooier ideaal.

Misschien heb je na het lezen toch nog vragen; bijvoorbeeld over jouw aanpak thuis, of over de reacties van je kind of het gedrag van je kind in sommige situaties. Soms reageert je kind alsnog op een manier die je echt niet begrijpt, maar wel graag wil begrijpen. Ik wil je daar graag bij helpen. Boek een gratis adviesgesprek met mij via www.bureaugoal.nl

Sharing is caring
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Meest recente schrijfsels

Boek een gratis adviesgesprek met mij waarin je inzicht krijgt in de handvatten voor jouw gezin, zodat je snel positieve verandering merkt.

Scroll to Top

Mind-mindedness

Door het E-book te downloaden ontvang je tweewekelijks mijn nieuwsbrief vol tips, weetjes en informatie; geen spam. Afmelden kan altijd met 1 klik. We verkopen jouw gegevens nooit door.