Oorlog en vrede

Oorlog en vrede

Opeens beelden van tanks die door straten rijden, Nederland stuurt wapens op, mensen zijn op de vlucht voor oorlogsgeweld. Het (jeugd)journaal gaat eigenlijk nergens anders over. Ook kinderen krijgen veel mee van deze oorlog. Via televisie, social media, en/of doordat zij gesprekken opvangen tussen volwassenen. Veel kinderen zitten met vragen, of kunnen er bijvoorbeeld niet goed van slapen. Ik krijg vragen over het beschermen van kinderen tegen al deze berichtgeving. Zodat zij dit niet mee hoeven te maken. Dat is op zich een mooie gedachte, maar is het passend en haalbaar?
Het nieuws is overal, waarschijnlijk hoort je kind over Oekraïne, Rusland en de oorlog via zijn telefoon, de televisie, vriendjes, of vangt het bijvoorbeeld (flarden van) een gesprek op op het schoolplein.
Belangrijk is om het nieuws te duiden voor kinderen; de stroom informatie samen een plekje geven. Kijk samen naar het jeugdjournaal, leg uit, probeer vragen van je kind(eren) zo goed mogelijk te beantwoorden. Je mag ook zeggen dat je het niet weet, je kunt niet alles weten. Door een open gesprek te voeren kun je gevoelens van onveiligheid wegnemen bij je kind.
Wie weet ontstaat er door erover praten ook juist wel iets mooiers: “kunnen we helpen?” Ga samen op zoek naar hulporganisaties, wat kunnen jullie doneren? Veel acties zijn opgezet om kleding, speelgoed en spullen in te zamelen. Juist door te ervaren hoe het anders kan zijn, iets voor een ander doen, wat kun je missen, meeleven met de ander wordt de stap naar vrede steeds kleiner. Vrede begint bij elkaar zien en helpen, hoe jonger we dat inzien hoe groter de kans op vrede in deze wereld.

Misschien heb je na het lezen toch nog vragen: bijvoorbeeld specifiek over angsten bij jouw kind, niet meer kunnen slapen, paniekerig zijn. Je wil graag op de juiste manier ondersteunen, maar soms weet je niet goed hoe. Ik wil je daar graag bij helpen. Boek een gratis adviesgesprek met mij via www.bureaugoal.nl

Sharing is caring
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Meest recente schrijfsels

Boek een gratis adviesgesprek met mij waarin je inzicht krijgt in de handvatten voor jouw gezin, zodat je snel positieve verandering merkt.

Scroll to Top

Mind-mindedness

Door het E-book te downloaden ontvang je tweewekelijks mijn nieuwsbrief vol tips, weetjes en informatie; geen spam. Afmelden kan altijd met 1 klik. We verkopen jouw gegevens nooit door.