een klavertje vier. Als kind heb ik uren doorgebracht op het veldje achter, zoekend tussen de klavertjes naar eentje met vier blaadjes. En uiteindelijk… Ja!! Had ik er één gevonden; ik heb hem ingelijst. Het klavertje is meeverhuisd naar mijn studentenflat en vervolgens naar de plek waar ik nu woon. Het staat nog altijd in de vensterbank. Nu bruin in plaats van groen.
Ook mijn kleintjes gun ik een klavertje vier, iedereen gunt het zijn kind(eren) om gelukkig te worden. Kun je daar als ouder invloed op hebben? En in hoeverre? Alleen dat klavertje vier in een lijstje zal niet genoeg helpen.
Het allerbelangrijkste is dat een kind zich geliefd en geaccepteerd voelt. Acceptatie en liefde zorgen voor een gevoel van basisveiligheid, dit is de voedingsbodem voor het geluk van je kind – voor nu en in de toekomst. Zo durft een kind te oefenen en weet het kind dat het altijd terug kan vallen op zijn/haar ouders.
Hiernaast is het contact met anderen belangrijk, positief contact met anderen is het ‘zaadje’ voor in de voedingsbodem van geluk. Dit helpt zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld ontwikkelen. Je kind helpen in het aangaan van relaties met anderen, helpt hem/haar op weg: klasgenootjes bij jullie thuis laten spelen, goed contact houden met familie (neefjes, nichtjes), en bijvoorbeeld met gezinnen uit de buurt. Laat je kind met andere kinderen spelen.
Voordoen hoe je positief contact hebt met anderen, laat je kind zien hoe je met anderen omgaat. Kinderen leren het meeste van voordoen-nadoen.
Het stimuleren van vriendelijkheid is ook helpend, uit onderzoek blijkt het snelst te werken: bij vrijwillig delen, je kind prijzen – werkt beter dan: je kind opleggen te delen. Kinderen voelen zich bij vrijwillig delen echt gelukkiger, het verstevigt de band met de ander. Laat merken dat je het fijn vindt dat je kind interesse, trouw, mildheid toont richting anderen.
Vertel daarnaast aan je kind hoe een ander zich kan voelen in een situatie, zo oefen je het kunnen verplaatsen in de ander (als je niet laat weten dat je niet komt, dan is …. teleurgesteld).
En speelgoed? Nieuwe kleren? Kadoos (van Sinterklaas?) Zijn die ook belangrijk voor het geluk van je kind? Het krijgen van nieuwe dingen maakt kinderen zeker tijdelijk blijer. Blij zijn is een gevoel. Gevoelens duren maar kort. Geluk is echt anders, het is langduriger. Het is een staat van zijn. Gelukkig zijn komt vooral door het goed te hebben met je medemens.
Mocht je, na het lezen van dit stuk, merken dat je het toch lastig vindt dit toe te passen; heb je misschien vragen over jouw aanpak thuis, of over de reacties van je kind of het gedrag van je kind in sommige situaties? Soms reageert je kind op een manier die je echt niet begrijpt, maar wel graag wil begrijpen. Ik wil je daar graag bij helpen. Boek een gratis adviesgesprek met mij via www.bureaugoal.nl