Fruit

Fruit

Soms kun je nog wat leren door te luisteren naar het mensje tegenover je aan tafel. Het jongetje van tien jaar heeft een reeks diagnoses opgeplakt gekregen in de afgelopen jaren. Druk, anders dan anderen en extreme angsten, waardoor hij naar het speciaal onderwijs gaat. Op school loopt dat best goed, maar thuis, buiten in de speeltuin werkt het niet altijd even soepel. Hij rent wat houterig, kijkt de anderen met een scheef oog aan en snapt grapjes niet zo snel. De anderen lachen, maken een opmerking. Hij maakt zich kwaad, maat het lukt hem om zich te beheersen. Hij zegt: “ik vind het zo niet leuk, kunnen we ook samen een ander spel doen? Ik heb Jeu de boules bij me.” De andere kinderen houden hun mond, ze kennen Jeu de boules niet, en knikken. “We doen graag mee.”
Ik praat later met hem over het spelen in de speeltuin, hij zegt: “ach, sommige kinderen zijn zure appels, en wat ben ik?” Ik weet het niet zo goed, “een Jonagold?” Hij begint te lachen, “nee hoor, ik ben een banaan, maar we zijn allemaal fruit!”

Dit kind heeft zelf coping strategieën ontwikkeld, het kan zichzelf helpen in een lastige situatie. Hoe ga ik op een passende manier om met ….  Zijn de coping strategieën van jouw kind passend?
Of lukt het je kind soms niet goed om op een fijne manier om te gaan met een lastige situatie? Kinderen kunnen snel boos of verdrietig worden, en/of hangen aan volwassenen. Zij hebben gemerkt dat dit vaak goed werkt, de lastige situatie verandert, maar toch zullen zulke strategieën voor het omgaan met een lastige situatie op de lange termijn eerder averechts werken. Hoe groter een kind wordt, hoe meer het opvalt dat passend reageren niet goed lukt. Wil je daar graag samen mee aan de slag? Herken je jouw kind in bovenstaande? Heb je na het lezen misschien nog vragen; bijvoorbeeld over jouw aanpak thuis, over de reacties van je kind of het gedrag van je kind? Soms reageert je kind alsnog op een manier die je echt niet begrijpt, maar wel graag wil begrijpen. Ik wil je daar graag bij helpen. Boek een gratis adviesgesprek met mij via www.bureaugoal.nl

Sharing is caring
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Meest recente schrijfsels

Boek een gratis adviesgesprek met mij waarin je inzicht krijgt in de handvatten voor jouw gezin, zodat je snel positieve verandering merkt.

Scroll to Top

Mind-mindedness

Door het E-book te downloaden ontvang je tweewekelijks mijn nieuwsbrief vol tips, weetjes en informatie; geen spam. Afmelden kan altijd met 1 klik. We verkopen jouw gegevens nooit door.