Beeldschermtijd, hoe pak ik dat aan?

Beeldschermtijd, hoe pak ik dat aan?

Ouders stelden mij pas deze vraag. “Je leest van alles over hoe ontzettend slecht beeldschermtijd is. Dat het de hersenontwikkeling beïnvloedt; zorgt voor oogproblemen, concentratieproblemen en allerlei andere problemen. Kun jij vertellen hoe jouw kijk hierop is? (Enne hoe pak jij dat aan bij jouw kind?)”. Het klopt dat er vanuit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat kijken op een beeldscherm negatieve gevolgen kan hebben voor de hersenontwikkeling van je kind. Maar klopt ook dat het soms wel heel handig/fijn/makkelijk/zo uit komt om je kind naar een scherm te laten kijken.
Er zijn wel een aantal zaken waar je bij het kijken op een beeldscherm rekening mee kunt houden:
– zet je telefoon / tablet / laptop op een donkere stand. Vaak hebben telefoons ook een ‘oogbescherming’ of ‘aangepaste’ stand. Daarmee kleurt het scherm iets meer oranje en donkerder; vooral het felle licht heeft een negatief effect op ogen en hersenen. Ook voor jezelf kijkt dit een stuk rustiger zal je merken!
– probeer bij kinderen onder de zes jaar de duur van het kijken op een beeldscherm naar 10 minuten te brengen (per keer), laat je kind vervolgens (buiten) spelen voordat er weer een scherm aangaat. Bij oudere kinderen het liefste niet langer dan 20 minuten per keer op een scherm.
– zet als het donker wordt/is ook een lamp aan als je kind op een beeldscherm zit. Zo komt het licht van het beeldscherm minder fel binnen.
– zelf vind ik het belangrijk dat mijn kind zelfstandig kan kiezen wat het gaat doen. Er is in de woonkamer/buiten genoeg keus in speelgoed. Zelf pakt hij iets waar hij mee wil spelen. Zo hoop ik dat onze kleine leert zelf te bedenken wat leuk is om te doen en daarbij niet zo vaak naar een scherm zal grijpen uit verveling/niks te doen te hebben als hij groter is.

Hoe pak ik het aan? Het helemaal uitbannen van schermen gaat niet, ook niet als je bedenkt dat er op de basisschool veel met beeldschermen gewerkt wordt en ook jouw kind en mijn kind krijgen daar mee te maken. Lekker naar buiten, en kijken met mate!

Sharing is caring
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Meest recente schrijfsels

Boek een gratis adviesgesprek met mij waarin je inzicht krijgt in de handvatten voor jouw gezin, zodat je snel positieve verandering merkt.

Scroll to Top

Mind-mindedness

Door het E-book te downloaden ontvang je tweewekelijks mijn nieuwsbrief vol tips, weetjes en informatie; geen spam. Afmelden kan altijd met 1 klik. We verkopen jouw gegevens nooit door.