Afrikaans gezegde

Afrikaans gezegde

It takes a village to raise a child. De (sociale) omgeving van een kind is nodig om het kind op te laten groeien. Niet alleen ouders, maar ook de familie, buurt, school, sportclubs, enzovoorts spelen een rol bij het opvoeden en opgroeien van een kind. Het kind leert niet alleen op school, ook in de buurt. Het kind wordt niet alleen thuis opgevoed, ook bij familie. Samen zorgen we voor het opgroeien van elk kind. Soms loopt het thuis niet goed, soms wordt het kind op school gepest, extra hulp die dan wordt ingeroepen komt al snel van buitenaf. En juist de informele steun geeft meer volwassen voorbeelden, samen weet je meer dan alleen en ouders ervaren minder druk. Kinderen leren het meeste door wat je doet, niet door wat je zegt. Ieder kind wil erbij horen. Door te zoeken naar informele ondersteuning in de omgeving kunnen kwetsbare kinderen snel groeien. Begeleiden bij het probleem, de omgeving weer betrekken en in hun kracht zetten kan goed helpen om samen het kind verder te helpen bij opgroeien en opbloeien. Samen de verantwoordelijkheid delen, dat begint al bij het bieden van een luisterend oor, of naar oplossingen zoeken, elkaar ergens op aanspreken; ieder heeft zijn eigen kracht, de village kan goed ondersteunen!

Heb je na het lezen hiervan nog vragen over specifieke problemen en/of hoe het contact van jouw gezin met jullie village op te bouwen en als ondersteunend te ervaren? Ik wil je daar graag bij helpen, boek een gratis adviesgesprek via www.bureaugoal.nl

Verschillende organisaties en initiatieven denken mee in het inzetten van een vrijwillig gestuurde village rondom kwetsbare gezinnen, bijvoorbeeld: deeltijdpleegzorg, steunouders, HomeStart, JIM en buurtgezinnen.

Sharing is caring
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Meest recente schrijfsels

Boek een gratis adviesgesprek met mij waarin je inzicht krijgt in de handvatten voor jouw gezin, zodat je snel positieve verandering merkt.

Scroll to Top

Mind-mindedness

Door het E-book te downloaden ontvang je tweewekelijks mijn nieuwsbrief vol tips, weetjes en informatie; geen spam. Afmelden kan altijd met 1 klik. We verkopen jouw gegevens nooit door.